Turizm Tanıtım Ajansı’na Sayıştay Denetimi Geliyor

  • Hasan Arslan
  • Hasan Arslan
  • 13 Ekim 2023 20:26

Yaklaşık 4 yıldır Sayıştay denetimine tabi olmadan kullanılan Turizm Tanıtım Ajansı’nın gelir ve giderleri denetim içine giriyor. Ajans evini turizm amaçlı kiralayanlardan da pay alacak.


Turizm Tanıtım Ajansı’na Sayıştay Denetimi Geliyor

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın harcamalarını Sayıştay'ın denetimine açan yasa teklifi, TBMM'ye getirildi. Teklife göre, Ajans'ın yapacağı harcamalar artık sadece bağımsız denetim şirketleri tarafından değil, Sayıştay tarafından da doğruluğu denetlenerek rapor halinde TBMM'ye gönderilecek.

4 YILDIR DENETİM YOKTU

AKP milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, Ajans'ın atama ve denetimine yönelik kritik maddeler de yer aldı. 2019 yılında faaliyetlerine başlayan Ajans, o tarihten bu yana Sayıştay denetimi olmaksızın harcama yapıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, yapılan itiraz üzerine, kamu kaynaklarını kullanan bir kurumun Sayıştay denetimi dışında tutulamayacağı yönünde karar verdi.

MEVCUT YASADA, AJANSIN SADECE BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİ TARAFINDAN DENETLENECEĞİ HÜKMÜ VAR

Mevcut yasada, Ajans'ın sadece bağımsız denetim şirketleri tarafından denetleneceği, Sayıştay'ın sadece şirket raporlarını inceleyebileceği hükmü yer alıyor. Sözcü'de yer alan habere göre, yeni yasa teklifine göre ise Sayıştay, bağımsız denetim raporlarını, ‘Ajansın mali rapor ve tablolarının güvenilirliği ve doğruluğu bakımından Ajansın kontrol sistemleri, yöntem ve süreçleriyle birlikte inceleyip' Meclis'e gönderecek.

YAZAR